Picea pungens ‘Glauca Globosa’ – Kalemljena plava smrča – Srebrna smrča – Picea pungens ‘Glauca’ je varijetet bodljive plave smrče, nastao kalemljenjem, gde je visina sadnice određena visinom mesta kalema. Mogu biti kalemljene nisko na visini od 30-50cm ili višlje gde su mesta kalema na visini od 80-150cm. Formira gustu, kompaktnu krošnju koja se sastoji od gustih grana obraslim intenzivno plavim kratkim četinama. Formira loptast do konusan oblik krošnje.

Picea pungens ‘Glauca Globosa’ se često uzgaja u prednjem planu vrta samostalno ili u kombinaciji sa drugim patuljastim četinarima. Visoki kalemi se često kombinuju sa patuljastim loptastim četinarima ili sa poleglim četinarima, koji se sade kao donji sprat. S obzirom da ne zauzimaju mnogo prostora, često se uzgajaju u saksijama i žardinjerama.

Uzgoj i nega

Obezbedite im osunčan ili polusenovit položaj u bašti. Za supstrat birajte zemljište za četinare, dobre propusnosti. Ne trpe preteranu vlagu i zadržavanje vode. Odgovaraju im kiseliji supstrati, kao za sve četinare. Ukoliko ih uzgajate u saksijama, vodite računa da dugo ne ostanu u suvom stanju, pogotovo ako su na sunčanim pozicijama. Preporučuje se da za vreme velikih vrućina, saksije sa ovom vrstom pomerite negde gde neće biti izložene celodnevnom suncu. Ukoliko imate mogućnosti birajte keramičke saksije, većih dimenzija. Takođe se često uzgajaju i u alpinetumima.

Coming Soon...