Pampas travaCortaderia selloana je raskošna elegantna visoka trava, namenjena za uzgoj u baštama ili u dubokim posudama, većih dimenzija. Višegodišnja je sadnica i zbog atraktivnog izgleda se često može zapaziti u baštama. Cvetovi – metlice ove vrste su trajne i često se koriste, kao rezan cvet za dekoracije.

Ukrasne trave su izuzetan ukras za svaku baštu. Postoji veliki broj različitih vrsta i sorti, različitih boja listova i cvetova. Uglavnom su veoma jednostavne za gajenje i višegodišnje su, iz godine u godinu sve lepše. Neke vrste možete gajiti i u saksijama. Ako sadnice kupite u saksijama, možete ih sadite preko cele godine (samo da zemlja nije smrzla).

Južnoamerička trava,koja raste u formi kompaktnog busena. Listovi uzani, dugi do 1m, pepeljastozeleni. Cveta u septembru, oktobru. Metlica ostaje i preko zime. Saditi je na propusnom zemljištu, jer ne podnosi zimsku vlagu. Pred zimu je uvezati i zaštititi granjem i lišćem. Zahteva sunčan položaj. Izuzetno dekorativna biljka, koja najlepše deluje kao soliter na travnjaku. Uz redovnu brigu i posvećenost, ova ukrasna trava našem vrtu pružiće veoma atraktivan izgled.

Sadnja i nega

Pampas trava dostiže visinu do 2m i širinu krošnje do 1m. Pampas trave se orezuju s proleća, na oko 40cm od zemlje. Za vreme zimskog perioda se ušuškavaju oko korena, pogotovo dok su mlade sadnice. Za ove potrebe se može koristiti i agrotekstil – lagan materijal za pokrivanje biljaka. S proleća se skida zaštita sa biljaka. Biljke je neophodno prihraniti organskim đubrivima i na taj način se ubrzava rast i bujnost. Početkom vegetacije održavajte vlažno zemljište. Odgovaraju im osunčani položaji i odlično izgledaju ako zauzimaju centralni deo bašte, gde njihov izgled dominara.

Coming Soon...