Padajući dud – Drvo kišobranaste krošnje Žalosni dud – Morus alba pendula je vrsta lišćarske sadnice, koja se u poslednje vreme sve više koristi za sadnju na javnim i privatnim zelenim površinama. Formira kišobranastu krošnju, sa dugim povijenim granama ka tlu. Na granama se nalazi krupno lišće, usečeno po obodu, zelene boje. Visina sadnice zavisi od visine kalema i najčešće su visine 2 – 4m. Formiraju široke krošnje od oko 2m. Plodonosi plod – dudinje u maju mesecu.

Uslovi uspevanja

Padajući dud – Drvo kišobranaste krošnje je otporn na niske temperature. Otporan je na sušu i gradske uslove. Mlade sadnice prvih 3 godine zahtevaju zalivanje. Odgovaraju im osunčane i polusenovite ekspozicije. Dobro reaguju na orezivanje krošnje. Krošnju možete da ne orezujete i da se grane spuštaju do tla ili da orezivanjem formirate oblik kišobrana. U krošnji drveća se rado sakrivaju ptičice.

Sadnja padajućeg duda samostalno i u kombinaciji

Fantastično izledaju kada se sade na zelenim površinama u grupama, mada njihova lepota dolazi do izražaja i kada se sade kao zasebne skulpture na travnjacima ili pored vodenih površina. Često se koriste i za formiranje nižih drvoreda pored staza. Ukoliko želite da iskombinujete ove sadnice sa drugim biljkama, slobodno ispod krošnje tj. oko stabla usadite niže ukrasno žbunje ili cvetne vrste.

Coming Soon...