Orhideje – Najlepše sobne cvetnice – Orhideja – Egzotične sobne cvetnice – Kraljice sobnih cvetnica

Familija orhideja sa 22.000 vrsta, se smatra za najbogatiju i najraznovrsniju biljnu vrstu. Orhideje su retki i skupoceni dragulji biljnog carstva. Aerides, Angrekum, Anguloa, Askocentrum, Brasavola, Brasija, Kalanta, Katleja, Cimbidijum, Celogine, Dendrobijum, Disa, Lelija, Likaste, Miltonija, Masdevalija, Odontioda, Venerina papučica, Falenopsis, Vanila, Vanda, Zigopetalum, sve su to orhideje i hibridi orhideja divne biljke, božanstvenih cvetova.

Orhideje – Najlepše sobne cvetnice – Najčešće gajena je Phalenopsis, čiji cvetovi podsećaju na noćnog leptira. Ove orhideje vode poreklo iz Jugoistočne Azije, Indije, Filipina, Severne Australije. Monopodijalne su orhideje i obrazuju uspravnu glavnu stabljiku. Listovi su zeleni, žilavi, sjajni i u donjem delu obavijaju stabljiku. Lišće formira rozetu iz koje izbijaju cvetne drške i vazdušno korenje. Ove orhideje cvetaju više puta godišnje u povoljnim uslovima. Boja cvetova je od čisto bele, preko ružičaste, narandžaste, žute.

Uslovi uzgoja:

Svetlost: stavite orhideju pored prozora na istočnoj strani, da bi imala dovoljno svetlosti.

Supstrat: mešavina borove kore, poliuretanova pena, vlaknasti treset i ćumur.

Prihrana: od marta do septembra, sa pola doze tečnog đubriva za azaleje ili sa prihranom za orhideje ali kada je supstrat vlažan.

Vlažnost vazduha: 60-80% – orošavajte lišće svakodnevno, vodite računa da se ne zadržava voda u srcu rozete. Postavite biljku na vlažne kamenčiće ili glinopur.

Zalivanje: ujutro zalivajte od oktobra do februara jednom nedeljno, ostatak godine na četvrti dan.

Presađivanje: sveke 2 – 3 godine kada je saksija mala

Posebni zahtevi: nakon cvetanja ide period odmora i nakon toga bi trebalo obezbediti razliku u dnevnoj i noćnoj temperaturi da bi ponovo cvetale. Kada stvore pupoljke, temperatura ne bi smela biti ispod 15 stepeni.

Razmnožavanje: deljenjem i presađivanjem izdanaka na cvetnoj stabljici. Prekrijte vlažnom mahovinom dobro vidljiv pupoljak na stabljici, održavajte vlagu u vazduhu i kada se stvori izdanak sa korenjem dužine oko 5cm možete ga preseći i presaditi u sitan supstrat.

Zaštita: preventivno prskanje protiv gljivica i truleži.

Coming Soon...