Mahonija – Medonosni grm Mahonija -Mahonia aquifolium je zimzelena trajnica iz porodice žutika, grmolike je forme, naraste do oko 150cm. Listovi su kožasti, nazubljeni, tamno zeleni a u toku zimskog perioda, dobijaju bakarnu boju. Cvetovi su sakupljeni u uspravne grozdaste cvasti, intenzivno žute boje, cveta u jesenjem periodu. Rado ih posećuju pčale i ineksti jer su medonosni. Plodonosi krajem jesenjeg perioda plave bobice. Bobice se u vidu ukrasa zadržavaju na granama do proleća. Plodove rado jedu ptice.

Uslovi uzgoja

Mahonija – Medonosni grm je poreklom iz Severne Amerike. Kod nas se često uzgaja kao ugrasni grm po parkovima i vrtovima. Uspeva na svim ekspozicijama od senovitih do sunčanih položaja. Nije izbirljiva prema zemljištu. Mlade sadnice je neophodno redovno zalivati. Njene plavičaste bobice rado jedu ptice. Veoma je otporna na dim i prašinu. Pogodna je za formiranje živih ograda, za sadnju na padinama i kosinama, za vezivanje terena. Može se uspešno uzgajati i u saksijama i žardinjerama.

Orezivanje

Da bi mahonija održala pravilnu formu u proleće, pre nego što krene vegetacija, treba orezati nekoliko najviših grana. Takođe se uklanjaju oštećene i suve. Ako je zima jaka mogu se videti gole grane, jer su listovi opali. Tada se orežu grane jače nego obično, a snažniji rez primenjuje se svake tri – četiri godine.

Razmnožava se semenom u proleće, reznicama tokom jeseni, korenovim izdancima ili položenicama. 

Coming Soon...