Lavanda – Aromatična ukrasna biljka – Lavanda – Lavandula angustifolia je vrsta sadnice, koje spadaju u kategoriju, višegodišnjih cvetnica, sa pepeljasto sivim listovima i ljubičastim cvetom. Cela biljka je mirisna. Lavanda je veoma otporna sadnica i pogodna za gajenje, kako u baštama, tako i u saksijama i ćupovima. Cvet lavande je pogodan za sušenje i kao takav, unece posebnu aromu u vaš dom. Cvet berete odmah nakon otvaranja pupoljaka i u što kraćem roku nakon branja, u svežnjevima okačite cvetne drške, na dole da se suše na vazduhu. Osušen cvet lavande podjednako je mirisan kao i svež i može se koristiti u potpuriju, mirisnim kesicama za osveženje ormara i spas je od moljaca.

Osim cveta i sitno naseckani sveži ili sušeni listići lavande, se mogu koristiti kao začin u nekim jelima ili kao čaj. Pored toga što je veoma dekorativna sadnica i prijatnog je mirisa, lavanda u vašem vrtu ili na vašoj terasi, može imati i više namena, od estetske. Miris lavande odbojan je mnogim insektima, kao što su, na primer, komarci, tako da vas saksija sa lavandom ili svežanj suvih cvetova, na prozoru moze odbraniti tokom letnjih meseci.

Lavanda – Aromatična ukrasna biljka odgovara da je orežemo jednom godišnje. Najbolje je da to uradimo u rano proleće. Orezati oko trećinu biljke, ne više od toga. Orezivanje podstiče rast i sprečava neuredno širenje grana. Ovako negovana lavanda imaće lep i uredan oblik. Kod uzgajanja lavande u saksiji, obavezno na dno postaviti drenazni sloj. Lavande vole suncane ekspozicije, zasticene od vetra.

Informišite se o sadnicama lavande u našim proizvodima: https://www.rasadnikcvjeticanin.rs/kategorija-proizvoda/bastenske-biljke/lekovite-i-zacinske-biljke/

Coming Soon...