Jesenja sadnja drveća i žbunja je period koji nam osigurava uspešan rast i razvoj biljaka. Posađene biljke imaju dovoljno vremena da se prilagode stresnim situacijama, odnosno visokim letnjim temperaturama. Smena hladnijih dana i povišena vlaga, obezbeđuju korenovom sistemu laksi prijem i razvoj bočnih korenova koji su veoma bitni za uspešan rast biljaka.

Korenov sistem

Jesenja sadnja drveća i žbunja je mnogo uspešnija od prolećne, jer jača korenov sistem i nakon sadnje je potrebna minimalna nega u odnosu na prolećnu sadnju. Sadnja sadnica se obavlja dok god zemljište nije u smrznutom stanju. Znači sadnja se obavlja od oktobra do kraja marta meseca, sem u periodu kada je zemlja smrznuta.

Izbor mesta za sadnju

Kod odabira pozicije za sadnju, vodite računa o vrsti drveća koje želite da sadite odnosno o dimenzijama koje određena sadnica dostiže. Ako formirate drvored, vodite računa o međusobnim razmacima između sadnica.

Iskop sadnih jama, prihrana i sadnja

Prilikom iskopa sadnih jama vodite računa da dimenzija sadne jame bude nešto šira i dublja od samog busena sadnice. Dno i ivice sadne jame obavezno usitnite da zemlja ne ostane zbijena i na taj način olakšavate korenu da se lakše veže za zemlju. Postavite sadnicu i dodajte anker – štap ako je stablo tanje. Zatrpajte sadnu jamu i dobro popunite kompletan prostor zemljom. Nagazite zemlju oko busena – nemojte gaziti po busenu. Napravite tanjir – kružni levak od zemlje oko podnožja stabla i na taj način osiguravate, da voda nakon zalivanja ostaje i nakon nekog vremena prodire oko samog busena. S proleća kada kreće vegetacija redovno zalivajte sadnice. Za vreme letnjih temperatura, sadnice se zalivaju kada zađe sunce ili rano ujutro. Od prihrane su najbolje one koje se sporo razlažu tj. duži vremenski period.

Pejzažno uređenje okućnice

Coming Soon...