Hrast – Dugovečna drvensta vrsta Hrast – Moćno jako drvo, simbol hrabrosti, vatre, munje i kneževske moći. Hrast je jedno od najomiljenijih i najcjenjenijih stabala među evropskim narodima.

Piramidalni hrast – Piramidalni hrast (Quercus robur ‘Fastigiata’) naraste do 20 – 25m visine. Dostiže širinu krošnje do 3m. Koren je centralni , snažan i dobro razvijen. Odlikuje se vitkom i gustom krošnjom, pravim deblom. Listopadna je vrsta, koja sa svojom monumentalnošću daje posebnu notu svakom vrtu.

Uslovi uspevanja

Hrast – Dugovečna drvensta vrsta Hrast je otporan je na niske temperature, zahteva vlažnija zemljišta i traži svetle pozicije. Prvih godina života, sadnice je potrebno redovno zalivati u periodu vegetacije. Podnosi niske temperature. Plodonosi žirove. Hrast se prihranjuje s proleća NPK 24:12:8 i NPK 20:20:20 u aprilu, maju i julu.

Sadnja hrasta

Zbog izuzetne otpornosti sve češće se sadi u privatnim ili na javnim posedima. Može se saditi pojedinačno u vidu skulptura ili u masivima. Na uzanim parcelama, za formiranje drvoreda ili vetrozaštitnih pojaseva ova vrsta je našla izuzetan značaj.

Coming Soon...