Čuvarkuća ili sempervivum što u prevodu znači ‘UVEK ŽIVA’, je višegodišnja biljka, izuzetne otpornosti.

Smatra se da ova biljka leči preko sto bolesti a prema mnogim verovanjima, štiti kuću od nesrećnih okolnosti.

Uvek jedra, sočnog lista, ova biljka raste i na krovovima a često ih viđamo i u kamenjarima, starim panjevima i saksijama.

Cvetaju cvetovima ružičastih nijansi na dužim cvetnim drškama. Postoje različite boje listova, divnih crvenih, naradžastih, zelenih sa prisustvom nijansi od svetlijih do tamnijih tonova, glatke ili paučinaste teksture.

Čuvarkuće u narodu poznate i kao kamene ruže, uspevaju u uslovima gde mnoge druge biljke ne opstaju. Idealna je vrsta sadnice, za sve ljubitelje zeleniša, koji nemaju dovoljno prostora za uzgoj ili im nedostaje vremena za negu biljaka.

Nega čuvarkuća

Otporne su na visoke temperature, podnose mraz. Jedino što može da im zasmeta je suvišna vlaga. Odaberite manji prostor u vrtu, saksiji ili žardinjeri i usadite svoje čuvare. Najbolje pozicije za sadnju su južne. Na m2 sadi se u proseku od 15 – 20 biljaka.

Kombinujte ih po veličinama i boji listova, zelene sa crvenim obrubom Čuvarkuće (Sempervivum Tectorum), sitne zelene presvučene belom paučinom Čuvarkuće (Sempervivum arachnoideum), krupne bronzane Čuvarkuće (Sempervivum magnificum).

Kombinacijama možete pridružiti i sedume plavih i sivih listova Sedum rupestre Blue Spruce, Sedum sieboldii i Sedum sieboldii variegata, delosperme ili ledeni cvet Ledeni cvet, Pustinjska ruža (Delosperma ‘Fire Spinner’) i druge slične sočne biljke. Najlepše posude za ovakve kombinacije su plitke i široke.

Prilikom sadnje u posude, na dno dodajte drenažni sloj, sitnog šljunka i peska. Iskoristite stare ćupove, panjeve ili posude sa kojima ne znate šta da radite i dobićete divne biljne aranžmane za balkone i terase.

Vrlo lako se razmnožavaju, matične biljke stvaraju mnoštvo mladih biljaka, koje možete rasađivati na željeno mesto.

Coming Soon...