Božićni, Uskršnji i kaktus za Dan Zahvalnosti su popularne sobne cvetnice, koja cvetaju divnim cvetovima i predstavljaju odličan ukras u zatvorenom prostoru. Znajte da postoje tri vrste ovih kaktusa i to Božićni kaktus, Uskršnji kaktus i kaktus za Dan zahvalnosti. Kada ih pogledate na oko se čini da su jednaki, međutim postoje razlike u obliku listova.

Božićni i kaktus za Dan zahvalnosti su u rodu Schlumbergera. Oba su kaktusa kratkog dana, što znači da su im potrebni dugi periodi hladnih temperatura i mraka da bi cvetali. Obema ovim biljkama je potrebno šest nedelja od najmanje 12 sati dnevno u hladnim, tamnim uslovima pre nego što puste pupoljke. Da li su božićni kaktus i kaktus za Dan zahvalnosti isti? Svaki je u posebnoj oznaci vrste i ima različitu strukturu listova. Schlumbergera truncata, ili kaktus za Dan zahvalnosti, ima kandžaste ivice na listu i ponekad se naziva Crab kaktus.

Schlumbergera bridgesii, božićni kaktus, ima urezane ivice, ali nisu tako šiljaste. Osim razlika u listovima između prazničnih kaktusa, oba imaju cevaste cvetove jarkih boja. Sve tri vrste spadaju u Zigokaktuse. Uskršnji kaktus je u rodu Rhipsalidopsis ili Hatiora. Nijedan od njih nije pravi kaktus, ali su sukulenti koji divlje rastu u južnoameričkim džunglama.

Božićni, Uskršnji i kaktus za Dan Zahvalnosti Obezbedite svetlije prostorije ali da biljke nisu izložene direktnom suncu. U toku prolećno letnjeg perioda zemlju održavajte vlažnom. Vodite računa da biljka ne bude potopljena u vodi i pustite da se zemlja između zalivanja blago prosuši. Prihrana biljaka se vrši razblaženim đubrivom na 2 nedelje. Podnose temperature od 15-22 stepena. Dodatno vlaženje vazduha sprečava opadanje pupoljaka. Kada biljke prestanu sa cvetanjem smanjite zalivanje i postavite biljku u hladniju prostoriju. Ove vrste rastu nakon cvetanja.

Ukoliko izostaje cvetanje obezbedite biljkama 13 časova uzastopnog mraka. Ukoliko primetite da se na listovima pojavljuju vaši prebrišite ih sa mekom krpom umočenom u alkohol.

Coming Soon...