Božićni kaktus je veoma popularan jer često procveta tokom najvažnijeg praznika – Božića. Odatle je i dobio ime. Ako je uzgajanje Božićnog kaktusa novo iskustvo za tebe, dobro je znati kako se brinuti o njemu. Nega Božićnog kaktusa zahteva poseban pristup u odnosu na klasični pustinjski kaktus. Evo nekoliko saveta koji će očuvati tvoj Božićni kaktus u savršenom zdravlju i omogućiti mu redovno cvetanje.

Informacije o  Božićnom kaktusu:

  •           Botaničko ime: Schlumbergera x buckleyi
  •           Visina: 30 cm
  •          Širina: 30 cm
  •          Izloženost suncu: filtrirana svetlost (ne direktna)
  •         Zahtevi za zemljište: dobro drenirajuće, blago kiselo
  •          Vreme sadnje: jesen

Kako se brinuti o Božićnom kaktusu

Vlažnost je ključna za zdravlje Božićnog kaktusa. Biljka zahteva često i temeljno zalivanje tokom aktivnog rasta u proleće i leto, uz zemljište koje ostaje blago vlažno. Dozvolite da nivo vlage u biljci padne i da se malo osuši između zalivanja, ali nemojte dozvoliti potpuno sušenje. Nikada ne dozvolite da Božićni kaktus stoji u vodi, jer to može dovesti do truleži stabljika i korena. Primena blagog rastvora đubriva za kućne biljke svake druge nedelje takođe je prihvatljiva.

Svetlost

Briga o Božićnom kaktusu u kući zahteva postavljanje biljke blizu prozora sa puno svetlosti, ali gde ekstremni zraci popodnevnog sunca neće izgoreti biljku. U njihovom prirodnom staništu, ove biljke rastu na granama drveća i pukotinama stena kao biljke pod krošnjama, tako da u prirodnom okruženju dobijaju uglavnom filtriranu svetlost.

Unutra, svetlo prozora sa prozirnom zavesom može pružiti optimalno svetlo. Jutarnje sunce je idealno. Na otvorenom, biljke će prosperirati na severnoj strani kuće ili ograde. To će pružiti odgovarajuću količinu svetlosti kako bi se izbeglo oštećenje biljke.

Voda

Potreba vašeg Božićnog kaktusa za vodom drugačija je u odnosu na potrebe pustinjskih kaktusa. Za razliku od pustinjskih vrsta, ovi kaktusi potiču iz područja sa tropskim padavinama tokom dela godine. Tokom rasta u proleće i leto, zalivajte Božićni kaktus dovoljno da zemljište ostane vlažno, ali ne i natopljeno. Nikada nemojte dozvoliti biljci da stoji u vodi. Kada je biljka u stanju mirovanja tokom hladnijih sezona, održavajte je malo suvljom. Tokom mirovanja, kada biljka nije aktivno u porastu, ne zahteva toliko vlage.

Temperatura i vlažnost

Kada razmišljate o tome kako se brinuti o Božićnom kaktusu, imajte na umu da preferira temperature između 15 i 21 stepen Celzijusa, uz prosečnu do visoku vlažnost vazduha. Postavljanje tacne sa kamenčićima punom vode ispod posude Božićnog kaktusa dobar je način za dodavanje više vlažnosti u dom. Izbegavaj izlaganje biljke hladnim promajama, direktnim grejalicama ili grubom rukovanju. Noćne temperature iznad 21 stepen Celzijusa mogu ometati razvoj pupoljaka.

Ova tropska biljka potiče iz toplih područja gde je prisutna visoka vlažnost. Božićni kaktusi preferiraju 50-60 odsto vlažnosti. U unutrašnjim prostorima ovo može biti teško oponašati. Postavi saksiju na tanjir sa kamenčićima preko kojih sipaš vodu. Isparavanje ove vode će dodati vlagu u okolni vazduh, a koreni neće biti izloženi višku vode. Topla temperatura tokom cele godine neophodna je za rast ove biljke. Noćne temperature od 13-16 stepeni Celzijusa održaće Božićni kaktus srećnim. Tokom dana, biljke će tolerisati prosečne temperature u enterijeru.

Zemljište

Schlumbergera, ili Božićni kaktus, ne raste u posebnom zemljištu za kaktuse. Umesto toga, potrebno mu je dobro drenirajuće zemljište koje zadržava malo vlage. Mešavina od 1 deo zemlje za saksije, 2 dela treseta i 1 deo perlita može biti idealna. Opciono, zemlja za saksije pomešana sa orhidejskom smešom ili borovom korom takođe će pružiti dobar medijum. Presađivanje biljke treba obaviti samo kada je to stvarno potrebno, ali Božićni kaktus najbolje cveta kada je malo skučen u saksiji.

Đubrenje

Od juna do avgusta, prihranjujte Božićni kaktus mesečno razređenim đubrivom za kućne biljke. U jesen, kako se pupoljci počinju formirati, pređite na đubrivo sa niskim sadržajem azota, a visokim sadržajem fosfora i kalijuma. Ovo će podstaći razvoj cveta i naterati Božićni kaktus da procveta do prazničnog vremena. Koreni sistem Božićnog kaktusa je sitan i plitak, i može biti oštećen preteranim đubrenjem. Primena blagog đubriva za kućne biljke svake druge nedelje je prihvatljiva.

Problemi, štetočine i opadanje delova

Dozvoljavanje biljci da stoji u vodi može podstaći gljivične bolesti koje mogu ubiti korenje. Štetočine na otvorenom, poput paukova, lisnih uši i štitaste vaši, mogu se nežno obrisati mekom krpom ili štapićem natopljenim alkoholom. Ako Božićni kaktus ne proizvodi mnogo cvetova ili počinje da gubi pupoljke, moglo bi biti nekoliko razloga. Visoke temperature iznad 32 stepena Celzijusa u jesen mogu uzrokovati opadanje novih pupoljaka Božićnog kaktusa. Ili, ako dođe do naglog pada temperature, Božićni kaktus može reagovati odbacivanjem pupoljaka. Pokušajte da biljci pružite 13 sati neprekidnog noćnog mraka.

Kako orezati Božićni kaktus

Uglavnom, Božićni kaktusi ne zahtevaju orezivanje. Uklonite svaki oštećeni ili bolesni deo kako se pojavi. Orezivanje Božićnog kaktusa nakon cvetanja može podstaći više cvetanja naredne sezone. Isecite delove sa oštrim, sterilnim alatom na spoju sa glavnom stabljikom. Ovo će podstaći više grananja na mestu reza.

Kako naterati Božićni kaktus da procveta

Da bi Božićni kaktus procvetao, potrebno je izložiti ga hladnijim temperaturama od 7 stepeni Celzijusa. Ključ je pružiti mu svetlost tokom dana, 13 sati noćnog mraka i izloženost hladnijim temperaturama. Septembar je vreme kada treba premestiti biljku na hladnije mesto u kući, gde će lakše proizvesti cvetove. Ovaj potez će biti signal biljci da je vreme za cvetanje.

Dugovečnost

Iako to ne možemo dokazati, stručnjaci tvrde da Božićni kaktus može živeti do 100 godina ako se pravilno održava. Ako vaš Božićni kaktus bude zanemaren, osuši se i izgleda mrtvo, pokušajte ga potpuno odseći do nivoa zemlje i svakodnevno ga lagano zalivati. Verovatno će vas iznenaditi povratkom u život.

Sada kada ste upoznati sa svim koracima o nezi i održavanju Božićnog kaktusa, možete uživati u ovoj prelepоj biljci tokom prazničnih sezona i doprineti svom domu jedinstvenim i tropskim ukrasom. Božićni kaktus će zasigurno doneti radost i boju vašem domu tokom prazničnih proslava!

Coming Soon...