Božićne zvezde – Euphorbia pulcherrima

Božićna zvezda je višegodišnja biljka koja svojim izgledom može da ulepša Vaš dom. Poreklo ove vrste je iz Meksika. U postojbini raste kao žbun visine i do 3 metra dok u saksijama dostigne visinu do 45 – 50cm. Mnogim cvećarima je dobro poznata sobna vrsta, koja je itekako omiljena u zimskom periodu godine, oko praznika. Božićne zvezde imaju lažne cvetove tzv. brakteje i to u crvenoj, bež, beloj, rozoj i lila boji.

Ova biljka potiče iz vlažnih krajeva tako da joj je potrebno osigurati vlažan vazduh. Da bi ste povećali vlagu u vazduhu možete saksiju postaviti na sloj vlažnih kamenčića. Takođe joj prija i povremeno orošavanje, odstojalom vodom ali samo zelenih listova dok crvene izbegavajte. Božićne zvezde gajite u saksijama odgovarajuće veličine i supstrat treba da je porozan tj. da ne zadržava višak vlage. U proseku ih potapate ili zalivate 1x nedeljno, kada se supstrat prosuši. Idealna temperatura za ovu vrstu je do 22 stepena.

Idealno mesto za uzgoj ove vrste je osvetljena prostorija. Postavite ih na prozorsku dasku, policu ili stočić ali nemojte da ih držite blizu grejnog tela. Ukoliko želite da ih sačuvate za iduću sezonu, to će te postići, tako što će te ih orezati nakon precvetavanja, na dužinu grana oko 10cm. S proleća ih presadite u veću saksiju. Do jeseni ih možete držati napolju ali vodite računa da nisu na direktnom suncu i da su zaštićene od promaje.

Ukrasite dom u prazničnom stilu i uživajte u zimskim mesecima.

Aromatične biljke biljke za senku breza cvetne puzavice cvetno drveće cvetno žbunje dekoracije drveće u baštama drvo života egzotične biljke egzotične cvetnice gde kupiti sadnice japanska trešnja jelke Lekovite biljke listopadno drveće lišćarske sadnice loptaste tuje lukovice niže drveće Nova godina novogodišnja jelka novogodišnje drvo novogodišnje jelke pančićeva omorika patuljasti četinari perene praznični aranžman puzavice sadnice četinara sadnja četinara sobne biljke srebrna smrča suculente svekrvin jezik ukrasno drveće ukrasno žbunje visoki četinari zimzelene sadnice zimzeleno žbunje četinari u saksijama četinari za saksije četinarsko drveće žalosno drveće živa ograda

Coming Soon...