Božićna zvezda U narodu poznata kao božićna zvezda, vodi poreklo iz Meksika, Južne Amerike i delova Afrike i deo je porodice Euphorbiaceae. U čast američkog fizičara i diplomate, Joela Roberts Poinsett, koji je zaslužan za priznavanje i popularizaciju ove vrste u Severnoj Americi, drugi latinski naziv božićne zvezde je poinsetia. U svom prirodnom okruženju raste kao grm visine do 5m.

Božićna zvezda Krase je ovalni listovi koji su pri vrhu zašiljeni, tamnozelene boje pri dnu stabljike. Cvetovi su zapravo sitni i neugledni, svetložute boje. Modifikovani listovi – brakteje, jarkocrvene boje služe za privlačenje insekata i nalaze se oko sitnih cvetova. Brakteje se javljaju u jesen na vrhovima stabljike zbog kojih je ovo i najpopularnija praznična biljka. Danas su poznate i poinsetije sa beličastim braktejama. Mnogim cvećarima je dobro poznata sobna vrsta, koja je itekako omiljena u zimskom periodu godine, oko praznika. Božićne zvezde imaju lažne cvetove tzv. brakteje i to u crvenoj, bež, beloj, rozoj i lila boji.

Uslovi uzgoja

Božićna zvezda potiče iz vlažnih krajeva tako da joj je potrebno osigurati vlažan vazduh. Da bi ste povećali vlagu u vazduhu možete saksiju postaviti na sloj vlažnih kamenčića. Takođe joj prija i povremeno orošavanje, odstojalom vodom ali samo zelenih listova dok crvene izbegavajte. Trudite se da je zalivate dva puta nedeljno, kao i da joj se supstrat potpuno ne isuši, između dva zalivanja. U toku letnjih meseci ceniće dodatnu vlagu u vidu orošavanja, dok joj u toku zime obezbedite mesto udaljeno od grejnih tela i posudu sa vodom u njenoj blizini, koja će joj stvarati dodatnu vlagu. Posle cvetanja smanjite zalivanje na jednom nedeljno, jer biljka ulazi u fazu mirovanja. Božićna zvezda ne voli stalnu cirkulaciju vazduha te se potrudite da je zaštitite od promaje.

Božićna zvezda gajite u saksijama odgovarajuće veličine i supstrat treba da je porozan tj. da ne zadržava višak vlage. U proseku ih potapate ili zalivate 1x nedeljno, kada se supstrat prosuši. Idealna temperatura za ovu vrstu je do 22 stepena.

Svetlost i orezivanje

Idealno mesto za uzgoj ove vrste je osvetljena prostorija. Postavite ih na prozorsku dasku, policu ili stočić ali nemojte da ih držite blizu grejnog tela. Ukoliko želite da ih sačuvate za iduću sezonu, to će te postići, tako što će te ih orezati nakon precvetavanja, na dužinu grana oko 10cm. S proleća ih presadite u veću saksiju. Do jeseni ih možete držati napolju ali vodite računa da nisu na direktnom suncu i da su zaštićene od promaje.

Ukrasite dom u prazničnom stilu i uživajte u zimskim mesecima.

Coming Soon...