Abelia grandiflora

Rod Abelija obuhvata žbunje poreklom iz Kine, Japana, Himalaja i Meksika. Abelija Abelija (Abelia grandiflora) je vrsta sadnica, koja spada u niže šiblje, sjajnih, poluzimzelenih listova, koji u toku zimskog perioda dobijaju nijanse crvenkaste boje. Abelije cvetaju od juna do oktobra meseca, belim trubičastim cvetovima, prijatnog mirisa. Abelijama Abelija (Abelia grandiflora) odgovaraju sunčane i polusenovite […]

Rod Abelija obuhvata žbunje poreklom iz Kine, Japana, Himalaja i Meksika.

Abelija Abelija (Abelia grandiflora) je vrsta sadnica, koja spada u niže šiblje, sjajnih, poluzimzelenih listova, koji u toku zimskog perioda dobijaju nijanse crvenkaste boje. Abelije cvetaju od juna do oktobra meseca, belim trubičastim cvetovima, prijatnog mirisa.

Abelijama Abelija (Abelia grandiflora) odgovaraju sunčane i polusenovite pozicije u vrtu. Najbolje uspevaju na neutralnim do slabo kiselim zemljištima, fine zrnaste strukture. Zemljište treba da je umereno vlažno i bogato humusom.

Abelije se koriste za sadnju u cvetnim lejama, kao niže žive ograde ili za obrubljavanje staza i sl. Pogodne su i za uzgoj u većim saksijama ili žardinjerama. Abelije Abelija (Abelia grandiflora) u povoljnim uslovima mogu da izrastu do 2m širine i visine, međutim ukoliko ne želite visoku formu možete je orezivati. Spadaju u kategoriju egzotičnih biljnih vrsta.