Zimzeleni pokrivač tla – Lonicera široko razgranat zimzeleni pokrivač tla, koji dostiže visinu oko 30cm i širinu do 50cm. Pogodan je za uzgoj u vrtovima u vidu ukrasnog žbunja, bordura pored staza ili u vidu nižih živih ograda. Uzgajaju se i u većim saksijama i žardinjerama. Listovi su sitni, kožasti, sjajno zeleni. Cveta s proleća , žućkastim cvetićima. U toku leta formira sitne bobičaste plodove.

Uslovi uzgoja

Zimzelena lonicera nema posebne zahteve za uzgoj. Dobro podnosi sušu i mraz, otporna je na prašinu i zagađen vazduh. Uspeva i u polusenci.

Zimzeleni pokrivač tla – Lonicera Lonicere zimzelene – Lonicera pileata i – Šarenolisna lonicera – Lonicera nitida variegated odlično izgleda ako se sadi kao niža živa ograda – barijera i bordura oko staza, pogodna je i za orezivanje. Ukoliko želite u cvetnim površinama zimzelene pratioce, ova biljka je odličan izbor. Sa njom možete ozeleniti zelene površine u nagibu – padine, kosine i strme terene. Pogodne su i za sadnju u žardinjerama. Ukoliko želite površine bez travnjaka ( mesta koja su nepristupačna za košenje) slobodno usadite lonicere i formirajte zeleni tepih. Lonicere mogu biti sa zelenim i žuto zelenim listom.

Lonicera pileata variegata – – Šarenolisna lonicera – Lonicera nitida variegated

Coming Soon...