Zima je vreme kada priroda prelazi u stanje mirovanja, ali vaš vrt i dalje zahteva pažnju kako bi se biljke sačuvale od hladnoće i zimskih mrazeva. Zaštita biljaka tokom zime je veoma važna, a u ovom blog tekstu, istražićemo ključne korake za efikasnu zaštitu biljaka tokom zime i očuvanje lepote vašeg vrta.

Priprema zemljišta za zimski period

Pre nego što zima stigne punom snagom, važno je da pripremite zemlju. Dodajte sloj komposta oko korena biljaka kako biste sačuvali vlagu i obezbedili hranljive materije tokom zimskih meseci.

Prekrivanje tla kao zaštita biljaka tokom zime

Osigurajte da tlo oko biljaka bude zaštićeno od hladnoće postavljanjem pokrivača. Slama, borove iglice ili posebni pokrivači za tlo mogu pružiti dodatnu izolaciju i sprečiti zamrzavanje korena. U ove srvhe će vam odlično poslužiti deblji sloj malča ili suvog lišća. Nemojte suvo lišće bacati – iskoristite ga na najbolji način u vrtu.

Zaštita biljaka tokom zime – zaštita od vetra

Hladan zimski vetar može ozbiljno oštetiti biljke. Postavite zaštitne barijere, poput drveta ili platna, duž strane izložene vetru. Ovo će smanjiti gubitak vlage i očuvati biljke od isušivanja usled hladnoće.

Napravite mala skloništa za biljke

Za osetljivije biljke, razmislite o postavljanju privremenog skloništa. Drvene okvire pokrijte agrilom ili specijalnim pokrivačima kako biste stvorili mikroklimu koja će štititi biljke od ekstremnih uslova. Ovo se posebno odnosi na ruže stablašice, te biljke koje su mlade i traže dodatnu zaštitu.

Takođe, veoma je bitno napomenuti da kod zaštite ruža stablašica i kalemljenih biljaka možete koristiti i jutane džakove. Bitno je da, biljka ipak može da „diše“. Za mlade biljke koje su preslabe da bi preživele mraz i hladnoću, slobodno možete koristiti staklene tegle ili plastične balone kojima ste odsekli dno.

Pravilan odabir biljaka

Prilikom sadnje i dizajna vrta, veoma je važno da odaberete biljke koje uspevaju na našem podneblju i kojima neće biti potrebna prevelika zaštita. O tome, koje su to biljke, uvek se možete posavetovati sa nama.

Zalivanje biljaka tokom zime

Iako možda deluja kontradiktorno, za zaštitu biljkama tokom zime potrebna vlaga. Kada zalivate biljke tokom zime (ne često), odaberite najtopliji deo dana. Izbegavajte zalivanje kada su jaki mrazevi. Kako biste zaštitili biljku od najavljenih jakih mrazeva, blago je zalijte u doba dana kada je najtoplije.

Uz pažljivu pripremu i pravilnu zaštitu, vaš vrt može zadržati svoju lepotu čak i tokom hladnih zimskih dana. Posvetite vreme pravilnoj zaštiti biljaka i uživajte u očuvanju prirodnog blaga koje ste stvorili. Vaš vrt će vam biti zahvalan svakim prolećem.

Coming Soon...