Spatifilum ili Ženska sreća ili Ženska sreća je elegantna sobna cvetnica, koja dezinfikuje vazduh i ulepšava svaki dom. Mnogi je uzgajaju u domu kao prirodno sredstvo protiv zračenja. Ova vrsta je poznata po neutralizaciji ugljen monoksida i foraldehida. Postoje različiti kultivari ove biljke.

Niži spatifilum – Spathiphyllum wallisii visine oko 30cm, koji može formirati bogat i širok žbun, i viši – Spathiphyllum Mauna Loa sa puno većim cvetovima i listovima, a njegova visina može ići i do 1m. Postoje i mini sorte koje ne rastu više od 20cm.

Spatifilum ili Ženska sreća odgovaraju polusenovita i senovita mesta. Najpogodnije mesto je da saksiju sa biljkom stavite u blizini prozora okrenutog južnoj ili zapadnoj strani. Previše jaka svetlost, može dovesti do žutih polja na listovima a nekad se manifestuju i braon polja. Optimalna temperatura za uzgoj sadnica je 20 – 25 stepeni. Tokom zime temperatura ne bi smela biti ispod 15 stepeni. Prihrana spatifiluma se primenjuje u toku prolećnih i letnjih meseci, organskim đubrivima. Pri pravilnom uzgoju biljka može da cveta tokom cele godine.

Nega spatifiluma

S obzirom da je spatifilum tropska biljka, zahteva dobro natapanje sa vodom i zatim je ostavite da se zemlja isuši. Biljka kada je žedna, spusti listove na dole. Možete i orošavati listove, sitnim kapima vode ali vodite računa da ne kvasite cvetove. Kao i kod svih biljaka, preporučuje se stavljanje drenažnog sloja na dno saksije. Spatifilum leti zalivate u proseku, na četvrti dan, dok se zimi zaliva jednom nedeljno. Obavezno koristiti odstojalu vodu ili kišnicu. Ako se desi da je biljka popila svu vodu i klonula u roku 2-3 dana, to je znak da je treba presaditi u veću saksiju ili ste je izložili suncu. Nakon iscvetavanja, odsecite cvetne drške. Ako se desi da biljka neće duže vreme da cveta, premestite je na svetlije mesto i smanjite zalivanje.

Spatifilumi Ženski cvet – Spatifilum (Spathiphyllum) se najčešće razmnožavaju deljenjem biljke, nakon perioda cvetanja. Deljenje obavljate u fazi mirovanja biljke. Matičnu biljku razdelite na tri dela i te delove usadite u zasebne saksije. Za supstrat koristite zemlju za cveće, sa dodatkom treseta.

Coming Soon...