Pančićeva omorika – Damski četinarPančićeva omorika – Picea omorica je vrsta smrče, endemit Balkanskog poluostrva i tercijerni relikt. Pančićeva omorika je tanko, vitko do 50m visoko četinarsko drvo. Može se posmatrati živim fosilom u biljnom svetu, obzirom da je vrsta koja potiče iz tercijera.

Pančićeva omorika – Damski četinar – stablo je usko piramidalno, gornje grane su uspravljene ka naviše, središnje su horizontalne dok su donje spuštene ka zemlji. Pupoljci su bez smole. Četine su sljoštene, sa lica tamnozelene a sa naličja beličasto sive, sa dve pruge stoma. Cveta u periodu april – jun. Šišarice su viseće i sazrevaju u oktobru.

Pančićeva omorika – Picea omorica – sadnja na zelenim površinama

Ova vrsta četinarskih sadnica se gaji kao ukrasna, zbog svoje dekorativnosti i otpornosti na uslove uspevanja. Često je nazivamo i četinarska dama, zbog vitke elegantne krošnje, fantastičnih zeleno belih četina i ukrasnih visećih šišarica. Pogodna je za sadnju u parkovima, zelenim masivima, privatnim okućnicama. Možete je saditi samostalno kao soliter na travnjaku ili u grupnoj sadnji. Ako imate veliku zelenu površinu, slobodno kombinujte više grupa četinara i dobićete zeleni masiv, koji će oslikavati planinsku idilu u vašem vrtu a ujedno će te imati divne prizore zelenila, tokom čitave godine. Pravilo kojeg se trebate pridržavati kod sadnje četinarskog drveća, je da vodite računa o redovnom zalivanju mladih sadnica, prve 3 godine nakon sadnje.

Coming Soon...