Padajuća ukrasna vrba – Padajuća vrba – Salix caprea “Kilmarnock“ spada u grupu nižih vrsta drvenastih sadnica, kod kojih je visina krošnje određena visinom kalema na stablu. Krošnju čine duge grane, koje se spuštaju ka tlu. U ranom periodu godine februar – mart na granama se formiraju tzv. mace-cvetovi, koji najavljuju proleće. Ukoliko želimo da korigujemo oblik krošnje, to radimo nakon opadanja cvetova. Nakon iscvetavanja dolazi period listanja.

Njena visina, , zavisi o visine kalema. Širina krošnje je od 1,5-2,5m. Veoma rano cveta, već sredinom februara, kada je i najdekorativnija. Može se desiti da procveta i u toku jeseni ili zime ako su temperature iznad proseka za to doba godine. Cvasti su u početku srebrnobele boje, a pojavljivanjem prašnika (ako su muške biljke) dobijaju žutu boju i miris meda. Orezuje se nakon cvetanja i pre početka listanja. Veoma je elegantna vrsta lišćara i kao što smo napisali visina može biti različita od 0,5m – 2,5m. Dostiže širinu do oko 1,5m i zbog toga je omiljena vrsta za sadnju u manjim vrtovima a često se može videti usađena i u većim saksijama.

Uslovi uspevanja

Padajuća ukrasna vrba – Padajuća vrba – Salix caprea “Kilmarnock“ ne traže posebne zahteve nege da bi uspevale. Treba voditi računa da u toplijem delu godine ne ostanu dugo bez vlage, jer kao i sve vrbe one zahtevaju vlažno zemljište. Možete ih saditi i na osunčanim i polusenovitim pozicijama.

Coming Soon...