Oleander – Mirisni zimzeleni grmovi– Oleanderi – Nerium oleander je zimzeleni grm koji cveta od proleća do jeseni. Na mediteranu su česte biljke i možemo ih videti skoro u svim dvorištima a i na javnim površinama. Cvetovi lijandera se formiraju u grozdovima u nijansama bele, žute, ružičaste, crvene boje. Listovi su zeleni, koljasti. Zanimljivo je napomenuti da cvetovi oleandera mirišu tek uveče, kada svojim parakruničnim listićima po obodu namamljuju insekte da isisavaju nektar. 

– Oleanderi – Nerium oleander

Oleander – Mirisni zimzeleni grmoviodlično uspeva u saksijama i u baštama. Brz prirast imaju, dobro podnose sušu i lošije uslove, sušu i lošije zemljište. U toku letnjeg perioda bez obzira što podnose suvlja staništa, uz zalivanje možete očekivati bujnu masu listova. Popularni su i rado viđeni u baštama ili u saksijama. Zimi se oleanderi moraju zaštiti od izmrzavanja.

Izbor lokacije za sadnju oleandera

Za uzgoj oleandera, idealno, izaberite mesto sa punim suncem do polusenke i dobro drenirano zemljište. Međutim, oleandar je prilagodljiv i izdržaće u suvim uslovima, kao i močvarna zemljišta. Biljka se sadi u proleće ili jesen. Iskopajte sadne jame, dovoljno velike da možete da smestite koren biljke, u koje ćete posaditi biljke. Ako je vaše zemljište u veoma lošem stanju, izmenite zemlju koju ste uklonili iz rupe sa malom količinom komposta.

Sadnja oleandera

Pažljivo izvadite biljku iz kontejnera i stavite je u rupu. Popunite rupu do pola punu sa zemljom, a zatim je zalijte dobro da eliminišete vazdušne džepove. Zatim popunite sadne jame i oko biljke napravite čanak – lavor, u kojem će se zadržavati voda nakon zalivanja. Biljka raste prilično brzo, 25-30 cm godišnje. Lijanderi sadrže toksične materije, vodite računa da operete ruke nakon sadnje i vodite računa ako imate kućne ljubimce i malu decu.

Uzgoj oleandera u saksijama

Oleander naročito lepo izgleda u dekorativnim saksijama, tada čini lep ukras pred kućom, na ulaznim stepenicama, na terasama i tamo gde ima dovoljno sunca. Kako biljku treba dobro zalivati, naročito leti, saksija sa biljkom treba da stoji na podmetaču u koji treba češće ulivati vodu.

Zaštita biljaka tokom zimskog perioda

U toku zime, saksija sa oleanderom se unosi u kuću, u svetlu prostoriju u kojoj nije pretoplo i gde temperature ne padaju ispod 0 C. Saksiju sa oleanderom možete staviti na stepenište, u hodnik, ali i u svetao podrum sa dovoljno svežeg vazduha, i gde su temperature od 4 do 8 C. U tom periodu se biljka malo zaliva i ne prihranjuje se.

Coming Soon...