Zašto stvaramo i oblikujemo bašte? Zapitajte se, kako se osećate kada sednete u svoju baštu i posmtrate živi svet oko sebe? Mi znamo odgovor, jer svakodnevno uzgajamo biljke, provodimo vreme u prirodi i posmatramo kako se menjaju iz dana u dan. Bašta je mesto gde se zaboravlja poslovni život, bašta je mesto gde se povlačimo, radi svakodnevnog odmora.

Oblikovanje bašte – Kada kreirate izgled bašte, vodite računa da izgled ne sme da deluje izolovano od samog okruženja i karaktera kuće. Bašta određuje granice našeg doma i štiti naš lični prostor. Često se na granicama bašte podižu žive ograde radi zaštite od okolnog prostora, nepoželjnih pogleda i stvaranja naše privatnosti. Često se bašte koriste i kao produžetak dnevnog boravka, kada se gubi granica između zatvorenog i otvorenog prostora. Popločane terase, letnjikovci ili nadstrešnice predstavljaju vezu između ta dva prostora.

Oblikovanje bašte – Prilikom kreiranja bašte vodite računa o materijalu od kojeg su izgrađene staze, pomoćni objekti i stambeni objekat. Cilj je stvoriti skladnu celinu. Bašta koja odudara od okoline ili objekta neće lepo izgledati, bez obzira koliko je sredstava u nju uloženo. Kada krenete u kreiranje bašte, prvo se zapitajte da li želite da taj prostor služi za vaš lični odmor , za druženje sa prijateljima , za uzgoj jestivog bilja i sl. Nekoliko primera će vam pomoći da shvatite zašto je bitno da postavite sebi to pitanje.

Ukoliko želite da se sklonite u baštu i da tu nađete svoj mir, nisu vam potrebne raznolike biljke i neće vam biti od krucijalnog značaja da li u bašti rastu posebne sorte ili domaće sorte biljaka. Nasuprot tome, ukoliko želite da bašta bude prostor, gde će te ugostiti prijatelje, vodite računa da ona blista u toku letnjeg perioda jer taj prostor leti koristite umesto dnevne sobe.

Coming Soon...