Mirisne bašte Pitate se šta su mirisne bašte i da li je to zaista realno? Odgovor je pozitivan, jer i vi sami možete da kreirate mirisnu baštu. Dok neki posmatrači baštu posmatraju pogledom, oni senzitivni osete miris bašte. Bašta ujedno može da bude i lepo osmišljena, ali isto tako, može da ima specifične mirise, koji se šire u određenom delu sezone od usađenih biljaka.

Mirisne bašte Kada uđete u mirisnu baštu shvatićete da je taj prostor senzacionalan, jer reagujete na okolinu svim čulima. Prilikom izbora biljaka birajte one, koje vam najlepše mirišu. Kreirajte kutak za sedenje i opuštanje u bašti oko kojeg će biti usađene mirisne i aromatične biljke. Znajte da postoje i vrste biljaka koje cvetaju noću, poput noćnih frajli u čijem mirisu možete uživati u kasnim noćnim satima. Mirisne aromatične lavande, ruzmarin, mirisne petonije, jasmin, đurđevak, frezije, alisium su odličan izbor za mirisne bašte.

Pored ukrasnih biljaka možete uzgajati i začinsko bilje koje takođe ima fantastične mirisne note. Birajte biljke koje cvetaju u različitom delu sezone i uživajte u bašti kroz sva godišnja doba. Spomenućemo i mirisno drveće i žbunje, koje je takođe rado vidjeno u baštama, poput japanske trešnje, ukrasne jabuke, mirisne lipe, jorgovana. Četinarske biljke takođe imaju prijatne mirise. Ukoliko nemate prostora za sadnju, mirisnu oazu možete kreirati sadnjom biljaka u saksijama ili žardinjerama.

Ako ove sezone planirate da posadite samo jednu biljku, neka to bude neka od mirisnih vrsta. Cvetovi u kombinaciji sa mirisom učiniće da vaša bašta ne bude samo kolekcija raznog cveća. Mirisna bašta će vas izmamiti napolje, provodićete u njoj više vremena, ostaćete u njoj i kada završite sve radove koji su bili neophodni za  pravilno održavanje i negu biljaka. Zastaćete, odmorićete se i divićete se vašem radu.

Coming Soon...