ZvezdanZvezdan (Aster domosus ‘Kassel’) Chrysanthemum, Cyclamen, Saxifraga, će proizvoditi brilijantno cveće do prvih oštrih mrazeva i izgledaće divno u jesenjim cvetnim gredicama. Takođe mogu biti od koristi u žardinjerama, da bi doprineli na kvalitetu boje u delovima bašte, koji u ovo doba godine, ne bude veliko interesovanje.
Ime Aster potiče od strano grčke reči Astro što znači zvezda i odnosi se na zvezdasti izgled cveta. Boja cveta je bela, roza, svetlo i tamno ljubičasta, crvena. Postoje vrste sa sitnim i sa krupnim cvetovima.

Zvezdan – Lepa kata Sadnja i nega
Zvezdani najbolje uspevaju na peskovitom i srednje teškom zemljištu. Odgovaraju im južne ekspozicije. Zemljište treba da je humusno, dobro propusno. U toku letnjih meseci traže redovno zalivanje. Otporni su na mraz i prezimljavaju, dešava se da cvetaju i nakon prvih mrazeva. Zvezdani imaju i prijatan miris, koji je upešatljiv, nakon zalivanja biljaka, prihranjuju se mineralnim đubrivima od aprila do avgusta.
Zvezdani se sade duž staza, ograda, u saksijama i žardinjerama, kamenjarima, kao obrub oko cvetnjaka ili travnjaka.
Odlično se kombinuju sa drugim jesenjim cvetnicama, ukrasnim travama i perenama ( Viola, Erika, Carex, Sedumi, Anemona, Rudbekia…)
Zvezdani su medonosne biljke i shodno tome, privlače pčele, leptire i ptice. Njihov cvet se koristi i kao rezani (kod visokih sorti).

Informišite se o sadnicama astera u našim proizvodima: https://web.godev.rs/rasadnikcvjeticanin/kategorija-proizvoda/bastenske-biljke/aster/

Coming Soon...