Ledeni cvet – Sukulente koje vole sunce je višegodišnja trajnica i sukulentna biljka, koja obožava sunčane ekspozicije. Odlikuje se poleglim stablom, koje se širi po površini tla i u potpunosti ga prekriva. Visina biljke varira od 10- 15cm. Ove sadnice imaju dug period cvetanja. Cvetovi su veoma dekorativni, otvaraju se sa izlaskom sunca i predveče se zatvaraju. Delosperme se najčešće sade kao pokrivači tla.

Ledeni cvet, Pustinjska ruža(Delosperma ‘Wheels of Wonder Fire’) ili vatreno čudo, je zimzelena biljka koja formira prostirku, obiluje velikim jarko narandžastim crveni cvetovima, sličnim tratinčicama. Cvetaju od početka leta do jeseni, obiljem cvetova koji prekrivaju lisnu masu. Neizostavni su element vodenih pejzaža.

Ledeni cvet, Pustinjaska ruža (Delosperma ‘Mesa Verde’) je puzava sočna biljka,pokrivač tla, koja stvara blistavo roze cvetove, koji svetlucaju na sunčevoj svetlosti. Efektna u kamenim vrtovima, kao pokrivač tla ili za rubnu sadnju pored staza. Brzo se rasprostire i nije agresivna biljka.

Ledeni cvet, Pustinjska ruža (Delosperma ‘Jewel of Desert Peridot) vrsta delosperme sa žutim, veselim cvetićima sličnim tratinčicama koji se obilno otvaraju na sunčanim položajima. Saditi ih u kamenjarima, kamenim baštama, žardinjerama, između stepeništa, za popunjavanje praznina između većih biljaka, sa dugim sukulentama i sedumima. Sve delosperme obožavaju leptiri.

Ledeni cvet, Pustinjska ruža (Delosperma ‘Jewel of Desert Opal) dragulj pustinjskog opala, stalno cvetajuća, zimzelena, živahna sočna biljka, koja formira prostirku i obiluje ljubičastim cvetovima. Cveta od kasnog proleća do prvih mrazeva.

Ledeni cvet, Pustinjska ruža (Delosperma ‘Jewel of the Desert Garnet’)

Ledeni cvet, Pustinjska ruža (Delosperma ‘Jewel of the Desert Amethyst’)

Ledeni cvet, Pustinjska ruža (Delosperma ‘Fire Spinner’)

Ledeni cvet, pustinjska ruža(Delosperma cooperi)

Ledeni cvet – Sukulente koje vole sunce Sadnja i nega
Delosperme su vrsta sadnica, koje zahtevaju sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Ne odgovara im zabareno ili slabo propusno zemljište, koje ne propušta višak vode i nema dovoljnu količinu kiseonika. Pre sadnje neophodno je pripremiti zemljište tj. fino usitniti i dodati organsko đubrivo. Sve sadnic, je najbolje saditi u ranim jutarnjim satima ili predveče, odnosno izbegavati najtopliji deo dana za sadnju biljaka.
Prilikom sadnje sadnica, vodite računa da sadne jame budu dovoljno duboke, kako bi koren biljke lepo legao u sadnu jamu. Nakon sadnje zalijte biljke.
U periodu nakon sadnje vodite računa da plevite korov ukoliko ga ima, prihranite biljke kada krenu sa rastom i umereno zalivajte. Da bi sprečili razvoj korova, možete na tlo postaviti sloj malča. Ukoliko su zime hladne bez snežnog pokrivača, biljke prekrijte opalim listom, koji uklanjate na proleće.
Delosperme su najinteresantnije, zbog sitnih cvetova, koji u potpunosti prekrivaju celu biljku. Boja cvetova varira od žute, narandžaste, crvene, roze, bele, ciklama. Cvetovi imaju satenski sjaj.

Delosperme su pogodne za uzgoj u vrtu samostalno ili u kombinaciji sa drugim sadnicama, seduma, čuvarkuća ili niskih perena. Pogodne su za sadnju u kamenjarima i žardinjerama. Svoje mesto su našle i u ukrasnim posudama.


Coming Soon...