Indijski jorgovan je vrsta biljke, koja vodi poreklo iz Azije, gde je dinastija Tang favorizovala pre više od 1 veka. Tamo je bila poznata kao majmunsko drvo, zbog glatke kore, po kojoj su se majmuni mogli penjati. U pitanju je listopadna žbunasta biljka ili stablašica Indijski jorgovan – Lagestroemia indica Natches , koja u našim uslovima izraste do 4m. Kora odraslog stabla je glatka, dekorativna u osnovi sive boje, sa prošaranim poljima crvenkastih i zelenih nijansi. U kasnu jesen, pre opadanja, listovi dobijaju, narandžastu boju. Postoji više vrsta indijskog jorgovana tj. niske i visoke sorte. Manje sorte bolje rastu u saksijama, a neki hibridi su se odlučno pokazali za hladnija područja.

Sadnja i nega

Indijski jorgovan cveta u vidu cvetnih buketa u beloj, ružičastoj, crvenoj boji sve do kasne jeseni. Cvasti su metličaste, krupne. Nakon cvetanja formira, braon elipsaste plodove u vidu čaura. Ova vrsta sadnice može da se uzgaja u vrtu samostalno u sklopu travnjaka, u vidu cvetnih masiva. Najviše mu odgovaraju plodna i sveža, dobro drenirana zemljišta neutralne reakcije. Indijskom jorgovanu odgovaraju sunčana ili svetla mesta, kao i dobro drenirano, plodno zemljište koje nije bogato azotom i koje je slabo kisele reakcije. Biljci je takodje potrebno obezbediti lokaciju koja je zaštićena od promaja i hladnih vetrova. Potrebe za vodom su umerene. Odrasloj dobro ukorenjenoj biljci je dovoljno povremeno duboko zalivanje tokom letnjih meseci.

Orezivanje indijskog jorgovana

Pogodne su i za uzgoj u većim saksijama na terasama. Odgovaraju im sunčane i tople ekspozicije, zaštićene od vetra. Orezivanje radi bokoraste i gušće forme se sprovodi s proleća. Orezuju se prošlogodišnji izdanci i slabije grančice i na taj način se podstiče bogatije cvetanje. Zemljište dobro drenirano, blago kisele reakcije.

Indijski jorgovan je biljka toplijih i umerenih predela. Na temperaturi -15 do -17 vrhovi grančica stradaju. Krajem jeseni ili rano u proleće, pre kretanja vegetacije, poželjno je da se biljka jače oreže, na nekoliko pupoljaka po grančici, da bi razvila gušću krošnju željenih dimenzija i obilnije cvetala. U toku zimskog perioda zaštitite mlade biljke prekrivanjem agrilom.

Coming Soon...