Hoste – Biljke senovitih vrtova – Zelena boja je najčešća u vrtu, postoji mnogo nijansi zelene, ali ona generalno ima umirujući efekat i bašte koje su generalno zasađene zbog lišća, smatraju se opuštajućim mestima. Zelena boja u kombinaciji sa drugim bojama se stapa sa pozadinom, zato koristite biljke sa raznobonim ili belim lišćem ili cveće pastelnih boja, da bi se istaklo i izazvalo interesovanje za zeleni kutak vašeg vrta. Hoste su otporne višegodišnje vrtne biljke, koje se uzgajaju zbog dekorativnog lišća.

Mešovita sadnja hosti

Hoste – Biljke senovitih vrtova Hosta (‘Devon Green’), Hosta (‘Plantagineta’), Hosta (Hosta medium ‘Minuteman’), Hosta (‘Golden Tiara’), Hosta (Hosta ‘Blue Cadet’), Hosta (Hosta fortune ‘Gold Standard’), Hosta (‘Golden Lemon’) možete gajiti samostalno u okviru jedne ili više vrtsa, različite boje lista ili da ih sadite u kombinaciji sa drugim biljkama, koje imaju slične uslove uspevanja. S obzirom da najbolje uspevaju na lokacijama, koje nisu izložene direktim sunčevim zracima, hoste su idealne za sadnju u zatamnjenom delu vrta ili terase. Glavni adut hoste su široki, bujni listovi, čiji je kolorit prosto neverovatan. Pored svetlijih i tamnijih nijansi zelene, postoje vrste sa šatiranim, zelenožutim, krem i plavim listovima. Neke vrste dostižu visinu preko metra, mada je većina visine oko 40cm. Hoste dostižu širinu i do 100cm. S obzirom da je iz familije ljiljana, cvet joj je nalik na ljiljane, beo ili plav, kod nekih sorti mirisan i pojavljuje se iz sredie rozete.

Hoste – Kada kažemo da hoste vole senku, to ne znači da ne smeju da prime jutarnje sunce, naprotiv sortama sa šarenim listovima, prija jutarnje sunce. Hoste sadite na zaklonjena mesta tj. ona, koja nisu izložena jakim vetrovima, jer će u suprotnom doći do oštećenja listova. Ove višegodišnje biljke u jesen gube listove, ali s proleća nanovo izrasta i premašuje prošlogodišnje dimenzije. Hoste vole vodu ali ne i kvašenje lišća. Kod uzgoja hosti se veoma dobro pokazao malč, njegovom primenom se bolje zadržava toplota u hladnim danima i smanjen je gubitak vlage. Oko hosti bi trebalo posuti sloj kamnčića, kako bi se sprečila najezda puževa. Hoste prihranjujte preparatima za lisne biljke i to folijarno, preko lista, jer će biti bujnije. Hoste u vrtu sadite sa ostalim perenama kao što su: astilbe, akvilegije, paprati, lukovice, plućnjaci i razne vrste ukrasnih trava.

Hoste u senovitom delu vrta

Coming Soon...