Hortenzije su cvetni grmovi koji su popularni u vrtovima dugi niz godina. Hortenzije su se uzgajale od davnina po seoskim domaćinstvima i krasile su bašte, saksije i žardinjere na jedinstven način. S obzirom na dugovečnost i raskoš ove biljne vrste, njihova primena u baštama i posudama je i dan danas popularna.

Hortenzijama morate obezbediti osnovne uslove nege, da bi bile raskošne i da bi cvetale neumorno. Od osnovnih uslova nege, vodite računa o načinu orezivanja, poziciji u bašti gde planirate da sadite hortenzije i o ritmu zalivanja i prihrani biljaka.

Hortenzije

Orezivanje – Najpovoljniji period za orezivanje je proleće. Kod orezivanja vodite računa da ne orezujete grmove na visini ispod 60cm. Od ovog pravila odstupate u slučaju kada želite da podstaknete novi rast grana i listova, onda ih možete orezati niže.

Zalivanje – Ova vrsta biljaka traži vlažno zemljište. Nedostatak vlage može da utiče na odsustvo cvetanja.

Nedostatak Sunca – Hortenzije traže polusenku ali znajte ako su u senci okolnog rastinja, može doći do problema sa zametanjem cvetnih pupoljaka. Obezbedite im osvetljene pozicije.

Prihrana – Obezbedite im odgovarajuću prihranu u određeno doba godine. Ako želite da se žbun razgrana dodajte djubrivo na bazi azota. Za cvetanje dodajte djubrivo na bazi fosfora s proleća i u toku leta.

Hortenzije se ne orezuju s jeseni jer može doći do izmrzavanja grana. Možete ih pre zime uvezati kako ne bi došlo o loma grana i s proleća ih orezati. S obzirom na brz porast grma vodite računa da redovno zalivate biljke i da ih povremeno prihranjujete. Veoma je važno napomenuti da biljke koje se uzgajaju u saksijama traže redovno zalivanje i pozicije koje nisu izložene direktnom suncu.

Coming Soon...