GinkoGinkgo biloba potiče iz doba dinosaurusa. Reč Ginko potiče od kineske reči gin-kio, što znači srebrni plod. Od davnina se u Kini list ginka, zbog svog oblika, poistovećuje sa stopalima patke. Tako je i naziv Icho-BA za ginkgo, koji se i danas često koristi u Kini, izveden od izraza za pačja stopala. Drveće ginkoa je još pre 150 miliona godina pružalo hlad dinosaurusima. O tome svedoče fosilni ostaci njihovih listova.

GinkoGinkgo biloba je listopadno drvo visoko, koje raste  do 40 metara visine, sa gustom krunom piramidalnog oblika. Ginkgo biloba je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primerci ove biljke žive i do hiljadu godina. Lekoviti deo biljke je list. Listovi su vrlo interesantnog i specifičnog oblika i predstavljaju glavnu prepoznatljivu osobinu ove biljke. Liska je trouglasto-okrugla i nalazi se na dugačkoj dršci i na vrhu je više ili manje urezana na dva režnja. Nerveutra je račvasta. Ginko je dvodoma biljka što znači da se razlikuju muške i ženske biljke.

Vekovima se koristi u staroj kineskoj medicini. Lišće Ginkgo bilobe sadrži lekovite flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porekla, i to: bilobalid i ginkoglide A, B i C, lignine, eterična ulja i taninsku kiselinu. Mnogi ljudi, kako bi produžili rad mozga, pribjegavaju lijekovima na bazi stabla ginkgo bilobe. Orijentalna narodna medicina ih je koristila za produženje mladosti uz odlično zdravlje prije mnogo godina.

Coming Soon...