Fotinija – Brzorastuća zimzelena biljka Fotinije su sve više popularne i atraktivne brzorastuće, zimzelene biljke. Prepoznatljive su po mladim vršnim izbojcima, jarko crvene boje, koji se pojavljuju na starijim granama. Fotinije se u baštama uzgajaju kao ukrasni žbunovi ili se koriste za obrubljivanje parcela u vidu živih ograda. Dostižu visinu 2-3m i ukoliko se sade za žive ograde, razmak sadnje treba da je 60-80cm.

Rezidba fotinije se sprovodi radi kontrole širenja biljke, dobijanja željenih oblika a ujedno i pomaže u provetravanju žbunovai podmlađivanju biljaka. Rezidbom se podstiče i stvaranje mladih crvenih listova. Bilo da biljku orezujete u vidu žbuna ili orezujete za živu ogradu, donja strana uvek mora biti šira od gornje, tako da sunčevi zraci dopru do dna biljke.

Fotinija cveta sitnim belim cvetovima s proleća, koji se kasnije pretvaraju u sitne crvene plodove, koji se znaju zadržati i preko zime. Biljke fotinije traže dobro propusno zemljište i lokacije koje su osunčane. Trpe i delimičnu senku. Površinu zemljišta oko fotinija možete posuti malčem. Fotinije se najčešće raznožavaju reznicama.

Ukoliko na listovima primetite crne ili smeđe tačkaste mrlje zaštitite biljke prskanjem sa nekim od fungicida. Baš iz tog razloga se fotinije moraju povremeno orezati da bi biljka imala bolju cirkulaciju vazduha između listova.

Coming Soon...