Forzicija – Vesnik proleća – Forzicija – Forsythia europea vodi poreklo iz Kine, Japana i Koreje. Biljka je poznata po ranom cvetanju s proleća, cvetovi su žute boje i pojavljuju se pre listanja. Listopadna je biljka. Dostiže visinu i do 6m. Najčešće se gaji Forsythia intermedia, koja je nižeg rasta i ima intenzivno žute cvetove. Forsythia suspense je višlja i šira i potrebno joj je više prostora za rast i razvoj.

Forzicija – Vesnik proleća Forzicija – Forsythia europea je potrebno saditi na osunčanim pozicijama i u dobro dreniranom, humusnom zemljištu. Može se saditi pojedinačno u vidu ukrasnog žbunja, kao živu ogradu u neformalnim vrtovima, koja će se orezivati, kao ukrasno drvo ili u kombinaciji sa drugim žbunastim biljkama. Ukoliko imate prostora i želite da je uzgajate kao žbunastu biljku, usadite više sadnica u grupi i dobićete divan pejzaž s proleća, prepun žutih zvonastih cvetova.

Prolećno cvetanje Forzicija – Forsythia europea
Forzicija živa ograda Forzicija – Forsythia europea

Orezivanje forzicije

Forzicije se orezuju nakon cvetanja u cilju dobijanja željene forme krošnje i u cilju proređivanja iste, za bolji rast i razvoj. Ukoliko imate forziciju u dvorištu možete je koristiti kao ukras za vaze – rezan cvet. Dobro se kombinuje sa hibiskusima, magnolijama, jasminom ili ukrasnim drenovima.

Coming Soon...