Fikusi su raskošne sobne biljke. Rodu fikusa – pripada veći broj vrsta biljaka, koje pripadaju sobnim biljkama. Zajedničko za sve vrste je to, da su im cvetovi sitni i neupadljivi i zbog toga se koriste, kao lisno dekorativne vrste. Razlikuju se i po veličini i kao takve, pogodne su za ukrašavanje prozorskih daski ili polica u zavisnosti od veličine, koju mogu da dostignu.

  • Vrste fikusa
  • Nega fikusa
  • Štetočine i bolesti
  • Razmnožavanje

Fikusi Vrste fikusa

Ficus elastica ili kaučukovo drvoFikus – Gumijevac – Ficus elastica je jedan od najpoznatijih vrsta fikusa. Prepoznatljiv je po zelenim ili šatiranim kožastim listovima, visokog sjaja. Ova vrsta podnosi korektivno orezivanje, što je bitno ako imate stare biljke i želite da ih orezivanjem formirate u željeni oblik.

Ficus benjamina ili bendžamin, je interesantna vrsta fikusa sa bujnom krošnjom, koju ispunjavaju brojni listovi zelene ili prošarane boje. Kod ove vrste vodite računa da je zaštitite od promaje i od stalnog pomerenja biljke, jer može doći do opadanja listova.

Fikus lirata ili lira nazvan zbog oblika listova, koji podsećaju na kutiju u kojoj se drži lira. Ova vrsta podnosi i tamnije prostorije. Kao i ostali fikusi ne podnosi preteranu vlagu.

Fikus pumila je puzajuća vrsta fikusa ili penjačica, sa sitnim zelenim ili zeleno belim listovima. Ova vrsta fikusa se lako razmnožava.

Fikus ginseng je neobična ukrasna biljka najbolje uspeva na dobro osvetljenim mestima blizu prozora, na temperaturi od 18 do 25 stepeni. Neobična ukrasna biljka najbolje uspeva na dobro osvetljenim mestima blizu prozora, na temperaturi od 18 do 25 stepeni.

Fikus bonsai ginseng Bonsai fikus Ginseng – Ficus bonsai Ginseng

Fikusi Nega fikusa

Najveći broj vrsta fikusa treba postaviti na svetlo mesto, bez direktnog sunca. Podnosi temperature od 15 – 25 stepeni. Ukoliko se u zimskom periodu drže na temperaturi od 15 stepeni, vodite računa da imaju dovoljno svetlosti i smanjite zalivanje. Potrebe za vlagom su povišene ali to ne znači, da zemlja treba da bude sa suviškom vlage. Ove vrste traže povišenu vlagu u vazduhu. Djubrenje od marta do oktobra 1 nedeljno, tečnošću za lisne biljke. Manje biljke se presađuju s proleća, dok se veće biljke presađuju svake druge godine.

Štetočine i bolesti

Fikuse od štetočina napada crveni pauk i trips. Ove štetočine se pojavljuju ako je vazduh tj.sredina u kojoj su biljke suva i zbog toga je neophodno vršiti orošavanje ili koristiti ovlaživače vazduha. Kod krupnolisnih sorti skidati povremeno vlažnom krpom, prašinu sa listova – ne koristiti nikakva sredstva, samo čista voda.

Coming Soon...