Bašte u saksijama i žardinjerama Uzgoj biljaka u posudama je izuzetno popularan i zahvalan način uzgoja, koji nam omogućava ozelenjavanje popločanih terasa i dekoraciju enterijera. Ovakav način uzgoja se javlja u dva koncepta – formalan i neformalan uzgoj biljaka u posudama. Formalan način uzgoja podrazumeva da se koriste iste vrste posuda po oblicima i veličini, dok se kod neformalnog načina uzgoja, upotrebljavaju različite vrste posuda, po visinama i oblicima.

Formalan stil

Formalan raspored podrazumeva upotrebu istih posuda za biljke, koje su postavljene simetrično sa obe strane vrata, zida i sl. U ovakvom pejzažu možete koristiti vrste sa uskom ili širokom krošnjom u zavisnosti od veličine prostora, koji ozelenjavate. Za veće popločane površine, koristite kalemljene stablašice poput ukrasnog gloga, maslina, loptastih katalpi i za njih obavezno koristite prostrane i duboke saksije. Od žbunastih vrsta koristite hortenzije, fotinije, lovor višnje i sl. Za skučene površine birajte vrste biljaka uske krošnje poput stubaste tise, plavih pačempresa, smaragd tuja, šimšira i kalemljenih četinara na stablu.

Da bi ste uneli kolorit u prostor obavezno uključite patuljaste ruže, bršljane šarenolisne, sezonske cvetnice, niske evonimuse i skimije i sl. Bršljane puzave možete koristiti i za vertikalno ozelenjavanje, postavljanjem lestvica po kojima će se puzavize širiti ka gore ili da posude sa puzavicama, učvrstite na zid i na taj način se dobija zeleni slap, koji spušta na dole.

Neformalan stil

Neformalna postavka podrazumeva upotrebu različitih posuda po visinama i oblicima. Za ovakve pejzaže se najčešće koriste različite vrste biljaka. Ovakav način postavke se uglavnom primenjuje za popunjavanje uglova u baštama, za ublažavanje strogih geometrijskih linija staza. Za ovakve postavke preporučujemo da biljke postavljate prema visinama od višljih ka nižima i da koristite glinene saksije.

Izbor biljaka koje možete uzgajati u posudama je poprilično širok, bitno je da se pre sadnje informišete o zahtevima biljaka s obzirom na lokaciju gde ste planirali da postavite iste. Takođe bitan momenat u uzgoju biljaka u posudama je da ih u zimskom periodu zaštitite od izmrzavanja. Zaštita podrazumeva prekrivanje biljaka i umotavanje saksija. Ukoliko su određene vrste izuzetno sklone izmrzavanju, pomerite saksije pod strehu ili ih unesite u negrejane hodnike.

Coming Soon...