Bašta je siguran lek za psihičku relaksaciju sadašnjih i budućih generacija, koje većinu vremena provode uz računare u zatvorenim prostorijama. Prvo zamislite, kako bi želeli da izgleda, vaše idilično mesto za opuštanje? Ako se osećate prijatno na tom mestu, možete da krenete na iscrtavanje skice, vaše buduće bašte. Mnoga istraživanja potvrđuju da priroda ima pozitivan uticaj na psihološko stanje ljudi. Samo nekoliko minuta sedenja u bašti, može da smanji stres, anksioznost i bol kod posmatrača.

Prilikom kreiranja bašte gledajte da birate biljke u kojima uživate i koje su po vama odličan izbor. Obavezno uključite i mirisne vrste cveća ili žbunja u čijim aromama, možete uživati dok boravite u bašti. Plodonosne vrste biljaka su takođe preporučljive, jer ih rado posećuju ptice a ptičiji cvrkut, pozitivno utiče na svakog čoveka. Jedan deo bašte, predvidite za prostor za sedenje, oko kojeg će rasti drveće sa širokim krošnjama i koje će obezbediti ugodnu hladovinu za vreme letnjih vrućina. Žubor vode pozitivno utiče na naše raspoloženje i ukoliko imate mogućnosti, sagradite fontanu ili jezerce u bašti. Znajte da i najmanje vodene površine, stvaraju fantastičan efekat za oko posmatrača.

Bašta je siguran lek za psihičku relaksaciju – Kod kreiranja bašte znajte da su uvek privlačnije one, koje na prvi pogled ne prikazuju svaki detalj ili zonu. Uključite žbunaste vrste različitih visina i sa njima odvojite zone bašte, koje želite da otkrijete šetnjom po baštenskoj stazi. Ukoliko imate mogućnosti, namenite deo prostora bašte za sedenje i opuštanje, za relaksaciju ili meditaciju na travnjaku, prostor za igru najmlađih, prostor gde se nalaze posebne vrste drveća i grmlja i sl.

Coming Soon...