Ajuge spadaju u kategoriju perena nižeg rasta, čija je odlika brz porast i odlično pokrivanje tla, zbog toga ih i nazivaju pokrivačima tla. S obzirom da ove vrste sadnica zahtevaju manje svetlosti za rast i razvoj, odličan su izbor za sadnju u zasenčenim delovima vrta. Ukoliko ih želite u vašem vrtu a nemate senovite delove vrta, možete ih uzgajati, ali znajte da neće biti intenzivnih boja listovi ali će bez problema da stvore gust pokrivač.

Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’ ima zeleno bele listove sa primesom ljubičaste boje. Cvetovi su pršljenasto postavljeni, plave su boje i razvijaju se s proleća. Ova vrsta perene ima intenzivno bokorenje i duge izdanke, koji se horizontalno pružaju po površini tla. Ajuga burgundy ‘Black Scallop’ ima tamno braon listove, gusto postavljene u lisnoj rozeti. Često je nazivamo i mahagoni ajuga. Cvetovi su intenzivno plavi, pršljenasto postavljeni. Takođe formira duge izdanke, koji se horizontalno pružaju po površini tla.

Sadnja ajuga

Ova vrsta sadnica uspeva na svim tipovima tla, ne zahteva posebne uslove za uzgoj. S obzirom da se veoma brzo širi, vodite računa ako je sadite sa drugim vrstama perena, da ih ne uguši. To možete kontrolisati, tako što će te s vremena na vreme, rasaditi delove ove perene. Za ovu vrstu sadnica je karakteristično, da mogu da rastu pod krošnjama drveća. Takođe je interesantno što mogu da razviju lep tepih pod krošnjom oraha, za koji se zna da retko koja vrsta biljaka uspeva.

Ajuge su odlične za pokrivanje tla i sprečavanje odronjavanja – erozije, za pokrivanje površina gde je teško održati travnjak, za brzo pokrivanje tla biljkama. Pogodne su i za sadnju u saksijama i žardinjerama, gde se posle određenog vremena ponašaju kao puzavice.

Coming Soon...