Zumbul – Hyacinthus sp.

Zumbul mix su biljke mirisnih cvetova, živopisnih boja, koje su pogodne za uzgoj u baštama ili u saksijama. Zumbulima odgovara zaštićeno, toplo mesto na suncu. Zahtevaju dobro propusan i hranjiv supstrat za bogato i dugotrajno cvetanje.

Uzgoj i sadnja

Ukoliko se odlučite za uzgoj zumbula u saksiji u zimskom periodu ih unesite unutra, da cvet ne bi izmrzao. Takođe vodite računa o veličini saksije (minimum 20cm) za nesmetan razvoj korenčića. Zumbul će u kući duže cvetati, ako je u manje toploj prostoriji.

Ukoliko se odlučite za sadnju u baštama očekujte prve cvetove s proleća. Odlično se kombinuju sa hortenzijama i jorgovanom. Takođe ih možete kombinovati sa sezonskim cvećem, poput vioala ili belisa. Zumbule u bašti, možete zaštititi posipanjem površine tla malčem.

Zumbuli u toku cvetanja zahtevaju povišenu vlagu u supstratu. U bašti ih sadite krajem septembra, na dubinu od oko 20cm i međusobnom rastojanju 15 – 20cm. Cvet zumbula se često koristi i kao rezan cvet za vaze. Divno izgledaju ukoliko se kombinuju sa drugim cvetnicama ili lukovicama u cvetnim kasetama.

Coming Soon...