Španska jela – Abies Pinsapo

Španska jela je četinarska vrsta drveća, koja raste do 15m visine i 5m širine. Krošnja je u mladosti kupasta, kasnije se širi.  Četine su debele, ravne i na vrhu zaobljene. Zahteva osunčane položaje, dobro podnosi sušu. Uspeva i na peščanim suvljim zemljištima. Ako se sadi samostalno u vidu solitera, tada njena lepota u potpunosti dolazi do izraža na zelenim površinama.130

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  saksije od 15l

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce, polusenka

  Prihranjivanje

  povremeno

 • Opis

  Prvenstveno zbog svoje lepote, sadnice četinara predstavljaju, najčešće korišćenju hortikulturnu vrstu u vrtovima. Odgovaraju im sunčana do polusenovita staništa, kvalitetno humusno i dobro drenirano zemljište . Najveći deo četinara je zimzelen i u zimskom periodu. Sadnice četinare možete saditi samostalno u sklopu travnjaka ili u kombinaciji, sa ukrasnim žbunjem i cvetnim vrstama.

  Četinari su pogodni i za uzgoj u većim saksijama ili žardinjerama. Razlikuju se po obliku i visini habitusa. Piramidalni i valjkasti oblici četinara, koriste se za oblikovanje pejzaža, podizanje živih ograda ili se sade u vidu, masiva i pojedinačnih skulptura u sklopu travnjaka.

  Niski četinari su pogodni za uzgoj u manjim vrtovima, za oblikovanje staza, nižih živih ograda ili za sadnju u većim saksijama i žardinjerama. Polegli četinari se koriste za prekrivanje tla. U našem rasadniku možete naći razne vrste i sorte sadnica četinara u saksijama i busenu.

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.