Polegla dunjarica -Cotoneaster horizotalis

Listopadni ukrasni žbun, sa granama poleglim po tlu – pokrivač tla. Listovi su kožasti, okrugli, sjajno zeleni. Rađa crvene bobice (tokom oktobra)  koje se zadržavaju na biljci tokom zimskog perioda. Cveta u maju mesecu belim cvetovima. Dobro podnosi sve tipove zemljišta. Uspeva na sunčanim i polusenovitim pozicijama. Vrsta dobro podnosi orezivanje. Sadi se pored staza, u žardinjerama, na travnjacima ili u kombinaciji sa drugim vrstama biljaka.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  bela

  Isporuka

  Biljke visine 30-40cm

  Mesto sadnje

  bašta, žardinjera

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Cvetno ili ukrasno šiblje, kako se naziva ova grupa sadnica, spada u  višegodišnje biljke, koje se razlikuju po visini, teksturi i obliku lista, boji lista i cveta i vremenu cvetanja i plodonošenja.  Ova grupa biljaka je jedna od osnovnih pratilaca svakog vrta.

  Za ove sadnice je karakteristično, da nemaju centralno stablo, već se granaju sa više izbojaka. Iz korena se grana više stabljika. Visine biljaka variraju od 1 do 5m. Većina sadnica odlično podnosi orezivanje.

  U zavisnosti od vrste mogu biti listopadne i zimzelene. Niske sorte se često sade, kao niže  žive ograde, u kombinaciji sa drugim vrstama šiblja ili u većim saksijama za dekoraciju dvorišta i terasa.

  Visoke sorte se takođe sade kao žive ograde, u masivima drvoreda, parkova ili kao soliterne biljke na travnjaku.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.