Lampion drvo – Koelreuteria paniculata

1,000.00рсд

Listopadna vrsta koja dostiže visinu od oko 10m. Formira okruglastu i gustu krošnju. Cvetovi su žuti u metličastim cvastima, cvetaju od juna do avgusta. Rađa žuto smeđe plodove u vidu mehurova, koji dugo ukrašavaju krošnju. Medonosna je vrsta, pčele je rado posećuju. Otporna je i ne trađi posebne uslove nege. Pogodna je za sadnju na travnjacima, u vidu drvoreda ili u mešovitim parkovskim zasadima.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  žuta

  Isporuka

  sadnice visine oko 1,5m

  Mesto sadnje

  bašta

  Vreme cvetanja

  jun – avgust

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Lišćarsko drveće se deli na tri kategorije prema visini: nisko, srednje visoko i visoko drveće. Niski lišćari rastu u proseku od 5 – 10m visine, srednje visoki lišćari, rastu 10-15m visine i visoki lišćari koji rastu preko 10m visine.

  Niski lišćari spadaju u kategoriju biljaka između žbunja i drveća. Često nemaju izraženo centralno stablo. Često su prepoznatljivi po lepim cvetovima, plodovima ili interesantnim granama. Sade se na 3 – 4 metra međusobnog odstojanja. Pogodne su za sadnju u manjim vrtovima ili velikim posudama.

  Srednje visoki lišćari su drvenaste vrste koje dostižu visine  10 – 15m. Pogodne su za sadnju u parkovima, srednje velikim vrtovima, mada često nađu primenu i u manjim vrtovima, gde se sade kao soliterna stabla. Sade se na odstojanju na oko 5 metara. Većina vrsta ima lepe cvetove i plodove.

  Visoki lišćari su drvenaste biljke koje u postojbini dostignu visine i do 50m, dok u našim vrtovima i parkovima ne prelaze 20-30m. Koren kod ovih vrsta je dobro razvijen, imaju široke krošnje preko 10m širine, stoga ove biljke treba udaljiti od od objekata.Lišće je tokom vegetacije uglavnom zeleno i s jeseni se menja u crvenu,narandžastu, žutu i braon boju. Karakterišu ih lepi cvetovi, interesantni plodovi. Sade se na odstojanju od 5-10m. Uglavnom se koriste za drvoredne sadnje, kao soliteri, za stvaranje masiva i slično.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …