Breza – Betula pendula

1,100.00рсд

Listopadno drvo, visine do 20, širine krošnje do 10m, krošnja je prozračna, starije grane su uspravne dok se mlade grane spuštaju naniže. Dobro podnosi aerozagađenja, traži svetle ekspozicije. Cveta pre listanja, u martu, svetložutim resama. Sadi se pojedinačno na travnjaku ili u grupnoj sadnji sa drugim stablašicama. Karakteristične bele boje kore i raskošne prozračne krošnje. Divno izgleda pored vodenih površina.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Breza – Elegantno lišćarsko drveće Kombinacije drveća i žbunja u kompoziciji vrta Zaljubite se u jesenje sadnice

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  belo žuta

  Isporuka

  sadnice visine oko 1,8-2m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  svetlost

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Lišćarsko drveće se deli na tri kategorije prema visini: nisko, srednje visoko i visoko drveće. Niski lišćari rastu u proseku od 5 – 10m visine, srednje visoki lišćari, rastu 10-15m visine i visoki lišćari koji rastu preko 10m visine.

  Niski lišćari spadaju u kategoriju biljaka između žbunja i drveća. Često nemaju izraženo centralno stablo. Često su prepoznatljivi po lepim cvetovima, plodovima ili interesantnim granama. Sade se na 3 – 4 metra međusobnog odstojanja. Pogodne su za sadnju u manjim vrtovima ili velikim posudama.

  Srednje visoki lišćari su drvenaste vrste koje dostižu visine  10 – 15m. Pogodne su za sadnju u parkovima, srednje velikim vrtovima, mada često nađu primenu i u manjim vrtovima, gde se sade kao soliterna stabla. Sade se na odstojanju na oko 5 metara. Većina vrsta ima lepe cvetove i plodove.

  Visoki lišćari su drvenaste biljke koje u postojbini dostignu visine i do 50m, dok u našim vrtovima i parkovima ne prelaze 20-30m. Koren kod ovih vrsta je dobro razvijen, imaju široke krošnje preko 10m širine, stoga ove biljke treba udaljiti od od objekata.Lišće je tokom vegetacije uglavnom zeleno i s jeseni se menja u crvenu,narandžastu, žutu i braon boju. Karakterišu ih lepi cvetovi, interesantni plodovi. Sade se na odstojanju od 5-10m. Uglavnom se koriste za drvoredne sadnje, kao soliteri, za stvaranje masiva i slično.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …