Aukuba (Aukuba japonica)

Zimzelena, baštenska biljka poreklom iz Japana. Listovi prošarani žutim flekama ovu sadnicu,  čine posebno dekorativnom. Formira žbun i dostiže visinu do 2m. Ne sme biti izložena direktnom suncu, kada će listovi dobiti opekotine i pocrneti. Podnosi i saksijske uslove uzgajanja. Otporna na niske temperature. Tokom zime izgleda promrzlo, ali se sprolećem budi i izbacuje nove listove. Dobro podnosi sušu, ali će mnogo lepše i raskošnije izgledati ukoliko održavamo zemlju vlažnom.

Više o ovoj vrsti sadnice pročitajte na našem blogu:

Aukuba – biljka za senovite pozicije

 • Dodatne informacije

  Boja

  šarena, zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Cvetno ili ukrasno šiblje, kako se naziva ova grupa sadnica, spada u  višegodišnje biljke, koje se razlikuju po visini, teksturi i obliku lista, boji lista i cveta i vremenu cvetanja i plodonošenja.  Ova grupa biljaka je jedna od osnovnih pratilaca svakog vrta.

  Za ove sadnice je karakteristično, da nemaju centralno stablo, već se granaju sa više izbojaka. Iz korena se grana više stabljika. Visine biljaka variraju od 1 do 5m. Većina sadnica odlično podnosi orezivanje.

  U zavisnosti od vrste mogu biti listopadne i zimzelene. Niske sorte se često sade, kao niže  žive ograde, u kombinaciji sa drugim vrstama šiblja ili u većim saksijama za dekoraciju dvorišta i terasa.

  Visoke sorte se takođe sade kao žive ograde, u masivima drvoreda, parkova ili kao soliterne biljke na travnjaku.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.