Klematisi i Pasiflore

Omiljena puzavica, koja cveta od maja do septembra, sa prirastom od 2 do 4 metra. Klematisi cvetaju u raznim bojama i nijansama bele, žute, crvene, ljubičaste plave i tamno plave. Sadnicama klematisa obezbedite potporu i udaljite ih od zida minimum 15cm. Klematisi vole sunčane položaje. Koren sadnice i podnožje biljke, treba da je u hladovini, što možete obezbediti, sa sadnjom sadnice, druge biljke, koja nema jak korenov sistem ili da jednostavno postavite drugu saksiju sa biljkom, da pravi senu.Sadnice klematisa orezujemo početkom matra, na polovinu visine biljke. Pored sadnje u baštu klematis, možete gajiti i u saksijama, s tim da ih zimi zaštite od mraza. Klematise je neophodno prihranjivati granulisanim đubrivima.

Pasiflora (passiflora) ili Cvet strasti je ekstravagantna penjačica, neobičnih cvetova, veoma laka za gajenje. Izuzetno je vole i rado gaje izbirljivi baštovani pre svega zbog veoma neobičnih cvetova. Ako je planirate u svojoj bašti, pasiflori ćete morati da obezbedite oslonac. Ne mora to da bude preterano čvrst oslonac, ali ovoj vrsti svakako treba potpora za rast.
Može da naraste i do 9 metara. Ima tanko, puzavo stablo i lepe zelene dlanaste, režnjevito usečene listove. U hladnijim klimama, dakle i kod nas, zimi odbacuje listove dok je zimzelena na Mediteranu. Odlična je za sadnju ispred ograda, recimo od cigle, koje su celo leto pod suncem.

Prikazani svi od ukupno 11 rezultata