Berberisi

Njegova tipična pojava u bašti jeste živa ograda što ima sasvim dobar razlog jer je ovaj dva metra visok žbun, koji potice iz Azije, veoma izdržljiv – raste kako na osunčanom mestu tako i u svetloj senci, i dobro podnosi orezivanje. Pre svega, omiljena sorta je sa crvenim listovima, „Atropurpurea“, ali ona nije jedina sa atraktivnim lisnim ukrasom.

„Golden Torch“ ce obradovati ljubitelje bilja zlatnožutim lišcem, dok „Rose Glow“ privlaci poglede još i višebojnim mramoriranim listovima. Zbog kompaktnog rasta i visine od oko jednog metra, obe sorte su privlačne za velike leje. Kome su ove biljke prevelike, izabraće sorte koje porastu između 30 i 40 centimetara. U njih se ubrajaju crvenolisni berberisi „Nana“ i „Bagatelle“.

Postoji i zimzelena alternativa, žbunasti berberis (Berberis buxifolia „Nana“) koji je manje otporan na mraz. Mali žuti cvetovi se kod različitih vrsta otvaraju pretežno u maju. Uz tamnocrvene listove berberisa, u živoj ogradi cvetići predstavljaju dekorativan kontrast.

U jesen nas žbunovi daruju crvenim, kod nekih vrsta i crnim bobicama, koje se naročito lepo ističu kod sorti koje odbacuju lišće – sve dok jednog hladnog zimskog dana neki kos ne pojede obrok bogat vitaminima.

Pored berberisa za živu ogradu koji zimi izgubi lišće, postoji još zimzelenih vrsta: Patuljasti berberis (Berberis buxifolia „Nana“) sa visinom rasta od samo 50 centimetara. Podesan je za niže žive ograde. Kompaktan takođe ostaje zimzeleni loptasti berberis (B. frikartii „Amstelveen“) visine od 1,5 metara.

Raste pretežno u polusenci, kao i berberis „Klugowski“ (B. gagnepainii) koji se u starosti odlikuje poleglim rastom. Za gustu, do jednog metra visoku živu ogradu odgovara zimzeleni jastučasti berberis (B. candidula „Jytte“).

Prikazani svi od ukupno 5 rezultata

Moja Korpa